Hamšíkov Neapol v 16-finále proti Swansea, Plzeň čaká Šachtar

16.12.2013 Celý región

Nyon 16. decembra (TASR) - Taliansky futbalový klub SSC Neapol s momentálne zraneným slovenským kapitánom Marekom Hamšíkom sa v jarnom 16-finále Európskej ligy UEFA 2013/2014 stretne s anglickým tímom Swansea City.

Zverenci trénera Rafaela Beniteza, ktorí sa do európskeho pohára číslo dva presunuli po obsadení 3. priečky v skupinovej fáze Ligy majstrov, odohrajú prvý zápas vo štvrtok 20. februára na pôde súpera, odveta je na programe o týždeň neskôr (27. februára) na ich štadióne San Paolo. Rozhodol o tom pondelňajší žreb vo švajčiarskom Nyone. Aurelio De Laurentiis, president Neapola: "Náš tréner pozná dobre anglický futbal a verím, že mužstvo dobre pripraví na Swansea. Bude to naša výhoda. Budujeme silný Neapol a po predčasnom konci v Lige majstrov chceme ísť čo najďalej v Európskej lige."

Medzi 32 účastníkmi nechýbalo šesť klubov so slovenskými hráčmi. Okrem Neapola figurovala v osudí dvojica českých zástupcov Viktoria Plzeň (Matúš Kozáčik, Marián Čišovský, Michal Ďuriš, Marek Bakoš) a Slovan Liberec s duom Lukáš Hroššo - Ľuboš Kolár. Plzeň nastúpi proti Šachtaru Doneck a Liberec čaká AZ Alkmaar z Holandska. "Želal som si súpera, s ktorým sme ešte v Európe nehrali. Napríklad Valenciu alebo Benficu. O AZ Alkmaar nič neviem, ale hrá Európsku ligu, takže to bude kvalitný tím. Nie je to súper, cez ktorého by sme nemali šancu postúpiť, teda aspoň čo sa týka mena. Na to sa ale nehrá. Rozhodne kvalita na ihrisku," citoval klubový web slová športového riaditeľa Liberca Jana Nezmara. David Limberský, stredopoliar Viktorie Plzeň: "Šachtar je veľmi silný, je favoritom súboja. Urobíme všetko pre to, aby sme postúpili, ale bude to náročné."

PAOK Solún s krídelníkom Miroslavom Stochom bude súperiť s Benficou Lisabon. Dušan Švento a jeho FC Salzburg, ktorý prešiel skupinovou fázou bez straty bodu, si zmeria sily s Ajaxom Amsterdam. Teoretickú šancu zahrať si v Európskej lige má reprezentačný stredopoliar do 21 rokov Stanislav Lobotka, ktorý však po letnom prestupe z AS Trenčín neodohral v prebiehajúcej sezóne za A-tím Ajaxu Amsterdam ani jeden zápas.

Pred žrebom bolo 32 tímov rozdelených do dvoch košov. Šestnásť mužstiev, t.j. tucet víťazov skupín a štyri z 3. miest v Lige majstrov s najlepším koeficientom, figurovalo medzi nasadenými. Medzi nenasadené tímy zaradili pred žrebom dvanástku, ktorá obsadila 2. miesta v skupinách EL a k nim sa priradili štyri z 3. miest LM s nižším koeficientom. Pri žrebe platilo pravidlo, že sa nemôžu spolu stretnúť kluby z jednej krajiny a tie tímy, ktoré spolu účinkovali v skupine. Po štyri mužstvá majú v akcii Ukrajinci a Taliani.

Finále sa uskutoční 14. mája v Turíne na štadióne Juventusu. Úradujúcim víťazom súťaže je Chelsea Londýn, ktorá však účinkuje v osemfinále Ligy majstrov.

Žreb 16-finále Európskej ligy UEFA 2013/2014:
Dnepr Dnepropetrovsk - Tottenham Hotspur
Betis Sevilla - Rubin Kazaň
Swansea City - SSC Neapol
Juventus Turín - Trabzonspor
NK Maribor - FC Sevilla
Viktoria Plzeň - Šachtar Doneck
Černomorec Odessa - Olympique Lyon
Lazio Rím - Ludogorec Razgrad
Esbjerg fB - AC Fiorentina
Ajax Amsterdam - FC Salzburg
Maccabi Tel Aviv - FC Bazilej
FC Porto - Eintracht Frankfurt
Anži Machačkala - KRC Genk
Dynamo Kyjev - Valencia CF
PAOK Solún - Benfica Lisabon
Slovan Liberec - AZ Alkmaar

Dvojice pre osemfinále Európskej ligy UEFA 2013/2014:
víťaz Slovan Liberec/AZ Alkmaar - víťaz Anži Machačkala/KRC Genk
víťaz Lazio Rím/Ludogorec Razgrad - víťaz Dynamo Kyjev/Valencia CF
víťaz FC Porto/Eintracht Frankfurt - víťaz Swansea City/SSC Neapol
víťaz Černomorec Odessa/Olympique Lyon - víťaz Viktoria Plzeň/Šachtar Doneck
víťaz NK Maribor/FC Sevilla - víťaz Betis Sevilla/Rubin Kazaň
víťaz Dnepr Dnepropetrovsk/Tottenham Hotspur - víťaz PAOK Solún/Benfica Lisabon
víťaz Maccabi Tel Aviv/FC Bazilej - víťaz Ajax Amsterdam/FC Salzburg
víťaz Juventus Turín/Trabzonspor - víťaz Esbjerg fB/AC Fiorentina

Kalendár EL:

20. februára: 1. zápasy 16-finále
27. februára: odvety 16-finále
13. marca: 1. zápasy osemfinále
20. marca: odvety osemfinále
21. marca: žreb štvrťfinále
3. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
10. apríla: odvety štvrťfinále
11. apríla: žreb semifinále a finále
24. apríla: 1. zápasy semifinále
1. mája: odvety semifinále
14. mája: finále (Turín)
 

Vyberte región